top of page
Birger-67.jpg

Perjantai-Parlamentti

Tervetuloa kuuntelemaan ja osallistumaan keskusteluun!

 

Perjantai-Parlamentti on paikallinen kulttuurifoorumi, jonka tavoitteena on yhdistää nautinnollinen illanvietto ja asiantunteva, syväluotaava ja poleeminen kulttuurikeskustelu. Foorumin kotipaikkana on Olutravintola Birger, jonne parlamentin vieraat saapuvat aina joka kuun erikseen ilmoitettavana perjantaina.

Parlamentti-iltojen tarkoituksena on herättää keskustelua tärkeistä poliittisista, eettisistä, tieteellisistä ja taidetta koskevista kysymyksistä. Tästä syystä Parlamentin vieraat ovat oman alansa asiantuntijoita. Mukana on vaikuttajia useilta kulttuurielämän osa-alueilta, niin politiikasta, teatteri-elämästä, kirjallisuudesta, kuin kirkonkin piiristä. Johtavana ajatuksena on ”poliittisuus”, joka tässä ei tarkoita niinkään puoluepolitiikkaa, vaan yhteisiin asioihin osallistumista. Perjantai-Parlamentti on tämän osallistumisen oluentuoksuinen foorumi.

Parlamentti-iltojen avainsana on keskustelu. Illat alkavat kulttuurikeskustelulla, jossa kunkin illan asiantuntija-vieraat saavat paitsi esittää omia näkemyksiään, niin myös kohdata niihin kohdistettuja vastaväitteitä. Myös Birgerin olutta ja viiniä nauttiva yleisö saa osallistua keskusteluun. Illan juontajana ja keskustelun herättelijänä toimii Johannes Ojansuu (filosofi, kirjailija) tai joku muu teemaan perehtynyt kulttuurivaikuttaja. Illan keskusteluissa on mukana myös Radio Häme, joten keskusteluista pääsee nauttimaan Parlamentin jälkeisenä perjantaina puoli kahdentoista uutisten jälkeen Radio Hämeen taajuudella ja internetissä!

Taustaa:
Idea Perjantai-Parlamentista ei ole uusi, vaan itse asiassa osa Birgerin historiaa. Jo usean vuoden ajan Birgerissä on käyty ”parlamenttia” sille erikseen varatussa pöydässä, joskin hyvin vapaamuotoisesti. Tästä hersyvästä ja ennakkoluulottomasta keskusteluperineestä myös nykyinen uudistettu Parlamentti lähtee liikkeelle. Olutta tai viiniä lasiin (kahviakin saa) ja mieli vapaalle. Tästä mielen vapauttamisesta ja vapaa-ajasta on aikanaan syntynyt niin filosofia kuin poliittinen debattikin.

Entä jos et ehdi paikalle keskustelemaan tai jäit miettimään, mitä Perjantai-Parlamentin vieras sanoikaan? 

Perjantai-Parlamentin keskustelusta tehdään radioedit Radio Hämeen ohjelmistoon. YLE Radio Häme lähettää Perjantaiparlamentin keskustelun ydinkohdat seuraavana perjantaina klo 11.30 uutisten jälkeen. Hämeenlinnassa 99,2 MHz. Aikaisemmat Perjantai-Parlamentin radioeditit löydät myös netistä www.radiohame.fi Hae juttu – valikosta. Kirjoita sopiva aikaväli ja hakusanaksi perjantaiparlamentti.

BirgeTausta.jpg
bottom of page